Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
29.07.2020.
14:40 > 16:31
Osnovni sud u Novom Sadu danas je presudio u korist grupe građana iz Temerina, koja se organizovala kako bi ukazala da farma svinja "Temerin Agrar" u ovom mestu kraj Novog Sada intenzivno zagađuje životnu sredinu - proizvodi nesnosan smrad, zbog čega će morati da se iseli u najkraćem roku.
  • goran

    05.05.2021 15:58
    inspekcija
    Dati inspektorima da stanuju uz tu farmu,ako je sve po zakonu.Zakon nije dobar i to treba menjati
  • bora

    01.08.2020 00:57
    @milenko
    Milenko ne znam ,koja je laboratorija uzorkovala i radila amonijak za opstinu
    i da li uopste ima dozvolu od drzave za rad, ako ima onda i njih treba da tuzite
    i da trazite oduzimanje dozvole.U Srbiji zagadjivaci imaju svoje ovlascene
    laboratorije i sami sebe kontrolisu.Sto se tice javnog zdravlja Vojvodine u njih
    imam poverenje i sam sam radio neke oglede kod njih s osakom u lagunama.
    Zagadjenja su bila do deset puta veca od dozvoljenog za djubrenje, a da ne
    govorim o direktnom ispustanju u Jegricku.Preporucujem vam da uradite analize
    za kalijum mada drzava to ne trazi pre svega zbog sebe.Verovatno ce te dobiti
    enormne vrednosti pre svega zbog koriscenja ne dozvoljenih sredstva za ciscenje
    objekata.Da vlasnik hoce da ulozi u higijenu verovatno ne bi bilo ovih problema.
  • maja

    31.07.2020 16:59
    pa inspekciji pa sudu
    Oni u prvoj zoni naselja ne smeju da drze stoku.
  • Milenko

    31.07.2020 15:38
    Komentar
    Poštovani,hvala Vam svima na iskrenom i za nas važnom komentaru,podršci.
    Poštovanoj novinarki,ispred grupe gradjana sa peticije se iskreno zahvaljujem,pre svega na profesijonalnosti!
    Nažalost predmet je obiman a zagadjivač je mocan ,al kako god bilo mi necemo odustati dok se farma ne iseli.
    Sta bitno nije receno ili mi nismo prezentovali uvazenoj novinarki Gorici .
    Radio nam je Institut za zdravlje vojvodine analizu kanala vode, u oktobru mesecu 2019,voda otrovana ,oticala u park prirode
    Merenje koje je organizovala opština,amonijaka i sulfid vodonika smo osporili nalazom sudskog vestaka za zivotnu sredinu,pokusaj prevare,takodje merenje buke su pokusali da urade na prevaru,tako sto su iskljucili ventilatore i hteli meriti buku,gradjani su ih predupredili u tome,lagune se dakle nalaze na zemljistu tudjem,tacnije vlasnistvu ministarstva poljoprivrede.
    Naime ta farma je bila u strkturi prasilište,koja je zamisljena da tako radi a upotrebnu dozvolu 100% nikad nije dobila,opstinska inspekcija je morala da im nalozi da urade studiju uticaja na zivotnu sredinu,nije ,ta farma je u ministarstvu od NN lica dobila kriminalno resenje 10.000 tovljenika godisnja ,dakle to je jedino i do tad je radila na crno,nikad nece moci ishodovati integrisanu dozvolu,inspektori su ponizili institucije drzave,podneli smo 15 krivicni prijava,podnecemo tuzbu za krivicno delo za dobrobit zivotinja obzirom da ne ispunjavaju elementarne uslove,kuce od 200.000.e se prodale za 40.000e,eto to je investitor .
  • BUCA

    31.07.2020 14:39
    a kome ja da se obratim
    Ima li neko savet za moj problem? Komšiju i mene deli zid znači pregrađeno dvorište. On leti i zimi uslužno kolje svinje i suši meso, na crno naravno! I leti i zimi puno mi je dvorište dima! Ne mogu da kupam unuče u bazenčiću, ne mogu da sedim na terasi, ne mogu da izvedem goste na terasu, otvorim prozore, osušim veš na štriku itd. Par kuća dalje komšija ima konje kravu ovce svinje... u 300m2 dvorišta. Ne mogu da prodam kuću! Pošto su oni starosedeoci a ja doseljenik od pre 13 godina, U prednosti su kod relevantnih službi! A mesto je turističko, prebogato kulturnim nasleđem, Sremski Karlovci!Živimo u prvoj zoni! Samo moja kuća ima takav položaj i nema ko da se solidariše samnom pa kome da se obratim?
  • Jelena

    31.07.2020 11:44
    Pohvala
    Prvo bih želela da se zahvalim autorki teksta na profesionalnosti i opširnosti u pisanju. Svaka čast! Novinarska profesija ipak nije mrtva. Bavljenje temom od značaja za ljude čiji se glas ne čuje je za svaku pohvalu. Nadam se da ćete nastaviti istim tempom do kraja.

    Da, to naselje užasno smrdi i zaista verujem da je nepodnošljivo za život. Opština je tu da se bavi ljudima koji tu žive i njihovim potrebama. Rešenje za ove ljude se mora naći i to brzo! Svi imamo prava na čist vazduh i vodu.

    Svinje i ostalo blago, kada su držali naši preci bilo je na mikro nivou i "fekalije" su služile kao đubrivo za njive. I to smrdi, al opet je na nivou podnošljivog.

    Za komentare koji se odnose na, pretpostaviću, parfem, onda je Chanel No.5 da ne bude zabune jer je Channel 5 tv kanal.

    Što se tiče pasa i držanja pasa u stanovima, mislim da ste prevideli drugi problem, a to su lutalice. Za njima nema ko da kupi, za vlasničkim kupe vlasnici (naravno da uvek ima bezobrazluka i da neko ne pokupi). Smrad urina u gradu nije pseći nego ljudski, da se razumemo.

    Nadam se da će i druge opštine biti podstaknuti ovom malom pobedom građana opštine Staro Đurđevo i zauzeti se za sebe i ostrajati u tome. Ako nam se borba bude svodila samo na komentare, ništa uraditi nećemo. Službe su nam deca komunizma, dakle samo uporno skačeš po glavi i da je što više skakača, par novinara poput autora ovog teksta i bude bolje!

    Srećno vam bilo građani opštine Staro Đurđevo! Želim vam što pre čist vazduh!
    J
  • bora

    31.07.2020 10:17
    @mile
    Mile jeste mala ali je prva, u Srbiji ima na hiljade takvih slucajeva uglavnom
    su protestvovali a nisu podneli krivicnu prijavu.Ovo je neko pametno vodio
    verujem ne uzalud, nadam se da ce sada sve ici brze.
  • Mile

    31.07.2020 08:09
    Borba traje vise od 5 godina
    Konacno da dobijemo presudu, samo je pitanje kako ce se zavrsiti. Farma postoji vec 50god na tom mestu, ali je i tada izgradjena na samo par stotina metara od kuca i za sve te godine nije bila ni blozu popunjenosti. Poslednjih par god kako je promenila vise vlasnika, farma je napunjena maksimalno, ne koriste se nikakva sredstva zastite ziv. sredine, fekalije se kroz cev ispustaju direkt u Jegricku, ventilatori su bukvalno 15ak metara od prve kuce. Opstina se pravila luda, inspekcije nisu smele da pisnu. Na kraju je narod sam morao da resava problem nesnosnog smrada 24h dnevno koji je trajao godinama, pokajte da zamislite da ne mozete da otvorite prozor, da ne mozete da ugostite nekoga, da ne mozete da izadjete na terasu, da deca sede u kuci, ili idu kod drugara da se igraju posto im u dvoristu smrdi. O poslu da ne pricamo i vrednosti nekretnina koje su pale sigurno duplo. Na kraju krajeva, nikakav problem ne bi ni postojao da je opstinska vlast iole sposobna i da su zeleli da zastite gradjane. Ovo je jedna mala pobeda sitnog coveka protiv kapitalista, vlasti, korupcije.. ali pitanje je kako ce se zavrsiti. Ovo traje jako dugo i trebali ste se zainteresovati malo vise, ipak vam je u komsiluku... Pogotovo vlast u temerinu, koja je ista 20 godina, samo menjaju ime stranke u kojoj su... Sve isti ljudi, potpuno nesposobni da urade bilo sta, osim da uzimaju drzavne plate.
  • bora

    31.07.2020 07:13
    nije moguce
    U pravu ste ne sme da ugrozava ostale gradjane.Tu imamo isparenje amonijaka
    pa fekalnu maglu koja moze da prouzrukuje hepatitis,ves ne moze da se osusi.Idite
    redom inspekcija, odmah zaobidjite lokalnu jer oni rade za prase,pa sud, onda
    tuzba inspektoru.Ne izgleda komsijski ali iz iskustva to je jedino resenje.
  • Komšija

    30.07.2020 19:55
    Da li postoji ikakvo rešenje sa pravne strane što se tiče individualnog držanja svinja? Kao što mnogi komentari kažu da se ne može izaći u sopstveno dvorište od smrada svimka koje komšija uzgaja krmače tokom cele godine. Nemoguće je da jedan može da teroriše ostatak komšiluka sa njegovim smradom od svinja.
    Konkretmo se radi u Opštini Temerin u zoni raskrsnice Čaki Lajoša i Nikole Pašića.
  • marko

    30.07.2020 18:57
    novi zakon o uzgoju zivotinja
    Stupa na snagu od 2022god.?
    Istina ili ne?
    Ako jeste, sve farme ce morati daleko od naselja...
  • Brundo

    30.07.2020 08:45
    Ovi sto kazu da smo licemeri, da uzivamo u svinjama dođite vi pa uzivajte u smradu 12 000 svinja farma je u naseljenom podrucju neka idu van naselja i gaje koliko hoce. Od smrada, muva i pacova ne moze da se zivi
  • brod ludaka

    30.07.2020 08:33
    Zamislite da ova vest dolazi iz Svajcarske
  • Ige

    30.07.2020 07:53
    Vlasnik farm
    Lepo piše u tekstu da vlasnik Mitros, a nege sam pročitao da je Mitros kupljen od strane nemačkog Tenena 'a isti je imao takvih problema u Nemackoj pogotovo nekadašnjem DDR što će reći da ne želi rešavati problem. Njegov dolazak u Srbiju je bio pod patronatom vladajucih iz Bgd a djurica radi sve sto mu centrala kaže.....





    I

  • @H

    30.07.2020 07:36
    EU
    Tako se firme iz EU i njihove podružnice brinu o okolišu u Srbiji. Evropske vrednosti, nema šta..
  • J

    30.07.2020 07:34
    Stotina
    MITROS FLEISCHWAREN DOO SREMSKA MITROVICA prihoduje godišnje milione eura, a upisani kapital je 100 RSD (slovima: jedna stotina dinara). Ccc...
  • Ciklusi, porodice...

    30.07.2020 07:01
    ...partneri... "How yes no"
    Ma preselite po 100 svinja messčno, povećajte za 20% elimjnaciju, pospite kolonije biorazgradivih bakterija u lagume, bagerima manesite zemlju i sanirajte lagume... Ja laik mogu nabrojati još tri polunačina da se stvar popravi. Sram bilo i Mitros i opštinu Temerin. A bogami i sud što 2 godine utvrdjuje postoji li smrad ili ne.
  • Sabahudin

    30.07.2020 06:11
    Omerović
    Uzgoj svinja i ostale životinje odgajio je generacije Srba vekovima unazad. Sad odjedared gospodi smrde svinje i to iste one koje su im hranili babe i dedovi kako bi ih odškolovali i kupili radna mesta po javnim preduzećima da tamo šilje olovke i ispunjavaju tikete iz kladionice. Sikter more džabalebaroši. Kome stoka smeta neka jede u McDonaldsu, gleda Pink i čita Informer
  • H

    30.07.2020 04:07
    Gicetina
    Vlasnik Temerin Agrar doo je MITROS FLEISCHWAREN DOO SREMSKA MITROVICA koji je u vlasništvu GIERLINGER HOLDING GMBH (Austrija)
  • Realan

    29.07.2020 23:47
    klisan29.07.2020 • 17:32
    a na klisi, na bulevaru evrope kod semafora pre izlaza na autoput.... njega niko da prijavi i iseli.... smrdi u p... m...

    Taj na Klisi je tu još iz perioda dok vi niste Klisu ni na karti mogli naći.
  • bora

    29.07.2020 22:55
    tuziti inspektore
    Godinama pratim ovu oblast i prvi put da drzava reaguje kako treba.Gradjani
    treba da budu uporni i da tuze zagadjivace.Trebali su da tuze i inspektore koji
    nisu radili svoj posao.
  • bora

    29.07.2020 22:44
    @proks uvek petkom
    To je vec godinama u celoj Srbiji.U dogovoru s inspekcijom zagadjivaci ispustaju
    otpadne vode,dolazi do zagadjenja zivotne sredine uginuca ribe,inspekcije dobiju
    prijavu u ponedeljak ,u utorak i sredu izlaze na teren,uzimaju uzorke,nema dokaza,
    mediji objave vest a nikada ne isprate slucaj do kraja.To je sablon uglavnom su
    svi u lancu placeni (korumpirani) a to je zagadivacu opet jeftinije nego ekologija.
  • BulevarEvrope

    29.07.2020 22:17
    U IT sferi je vec neko vreme aktuelno nesto sto se naziva 'prelazak na mikroservise' a to je zapravo da se veliki monolitni sistemi/serveri rasporede na manje nezavisne celine koje su lakse za upravljanje.
    Istu taktiku treba primeniti i na ovu farmu svinja, istina koju nisam posetio ali od mnogobrojnih prijatelja iz sveta svinjogojstva cujem da je zaista prelepa i dobro organizovana kao da su zaposleni korektni a svinje imaju ono nesto u sebi cime se tezi.
    Predlazem da se svaka svinja, bilo da je ziva ili crknuta, te oprana ili uneredjena pojedinacno rasporedi na lokacije u Novom Sadu. Za sada nemam podatke koja je ukpuna biomasa zivih/crknutih svinja ali po mojoj slobodnoj proceni smatram da je daleko zanemarljiva sto se tice ukpune biomase pasa i pseceg izmeta u Novom Sadu. Tako da ne bi trebalo da dodje do preopterecenja kapaciteta.
    Agresivnim marketinskim kampanjama ubediti stanovnsitvo da su svinje pogodne za drzanje u stanovima a sto se tice crknutih svinja one se mogu odlagati u mnogobrojinm kontejnerima, bilo da su podzemni ili oni pokretni, takodje postoji mogucnost da se omanji crknuti prasici odlazu u manje kante za djubre.
  • Vladicio

    29.07.2020 22:08
    Istina
    Zasto nigde i niko ne saopstava ko je PRAVI vlasnik farme, ime prezime i da je finansijer SNS kadra, zato nije dirana i zato ce ova prvostepena presuda biti oborena i narodu prividno zamazati oci ner Knez petrol ne prepusta tek tako investiciju nekima na gasenje, kaznjavanje, iseljenje itd... Znam kako je ljudima na Koloniji ali bojim se da je suvise jak igrac za obicne gradjane...
  • I bukvalno

    29.07.2020 22:03
    smrdojvodina
    To je vojvođijanski Channel 5!
  • Koviljcan

    29.07.2020 22:00
    Isto i ovde
    Tako isto i kod nas u Kovilju. Komšija neuredan, lenj, a drži svinje u svom dvorištu. Nikad ne čisti kod svinja. Smrad se širi se celom ulicom, ubija, štipa oči. Leti ti bukvalno bude muka da izađeš u sopstveno dvorište. Ako mu šta spomeneš hoće da se bije. Teško nama s ovakvima, ovom vlašću, a pogotovo onima koji jedu meso od njegovih svinja.
  • Nezavisni

    29.07.2020 21:38
    Vojvodjanin
    To je srbijanski Channel 5!
  • M

    29.07.2020 21:07
    @Imre
    Za svinje je normalno da se valjaju u blatu, tako stite kozu od nametnika. Izmet ne jedu, ali mogu nekad da se uvaljaju, kao i psi u konjsku balegu. To sto jedu ostatke iz restorana nije lose, jedino je lose ako je narusen zivotni standard komsiluka (smrad). Inace sad kad upekne sunce, u blizini moje zgrade se ne moze disati od pseceg izmeta i urina. "Gospoda" ujutru u 5-6h ne kupe za psima, jer tada niko ne vidi.
  • temerinac

    29.07.2020 19:43
    izmestiti celu opstinu!
    Evo, samo na ovom portalu se temerin pomene jednom mesecno i to sve u negativnom kontekstu. Primer lose vodjene opstine ve decenijama. dajte vise sklonite taj temerin negde u lepsi svet da se vise nemucimo
  • maja

    29.07.2020 18:41
    kafilerija zrenjanin
    Evo nade da gradjani Zrenjanina preko suda zabrane rad kafilerije.Niko ne sme
    svojom proizvodnjom da ugrozava gradjane.
  • bora

    29.07.2020 18:34
    pa neka neutralisu smrad
    Za neutralisanje smrada postoje sredstva ali zbog ustede vlasnici ih ne koriste.
    Postoji barijera u glavi zagadjivaca da ekologija kosta.Ovo je samo kupovina
    vremena farma se nece iseliti.
  • STAVROS

    29.07.2020 18:18
    Uzivate u slaninici, kobaji, pljeski...
    Uzivajte u smradu , licimeri.
  • Imre

    29.07.2020 18:17
    Pozivam gospodu istraživačke novinare i sve organizacije za zaštitu životinja, da odu malo do obronaka Fruške Gore, da se uvere kako u zoni nacionalnog parka, po sred vikend naselja, ogradjeno običnom žicom, izmedju kuća, lokalni Iriški tajkun Miroslav Kovačević, zaštićen od lokalnih vlasti, drži farmu svinja pod vedrim nebom. Već dve godine, na stotine svinja se tu razmnožavaju, valjaju po blatu i sopstvenom izmetu, hraneći se istim kao i otpadom iz njegovog restorana. I sve to uredno i po zakonu, služi se u njegovom elitnom restoranu kao " ekološka hrana autohtone mangulice". Za takav slučaj nisu zadužene nikakve komunalne inspekcije, nikakvi ekološki ni fitosanitarni propisi...sve dok njegovi redovni gosti Vučić; Mirović i Vučević džaba krkaju, zakoni u ovoj zemlji se ne moraju poštovati. Novi naprednjački standard je - napravi farmu svinja u naselju !
  • Djole

    29.07.2020 17:38
    I bukvalno smrdija
  • Proks

    29.07.2020 17:32
    Smrad
    Najcešce petak predveče je smrad od koga se sklanja ko kako zna i ume ?
  • klisan

    29.07.2020 17:32
    a na klisi, na bulevaru evrope kod semafora pre izlaza na autoput.... njega niko da prijavi i iseli.... smrdi u p... m...
  • mm

    29.07.2020 17:24
    a psi
    kada ce se protiv kerova u stanovima i smrada od njih kao i fekalija pokrenuti peticija o zabrani drzanja kerova u stanovima
  • Pitanje

    29.07.2020 17:14
    Čemu služe Zaštitnici prava , kada građani za sve moraju da se bore lično , po hiljadu puta ??

    Da se bore lično i pojedinačno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna